Bitcoin Firm TeraExchange verliest zijn CFTC-registratie

TeraExchange, een in de VS gevestigde Bitcoin-firma, verloor onlangs haar registratie van de swapuitvoeringsfaciliteit (SEF) bij Amerikaanse aandelenoperatoren. Het bedrijf kreeg in eerste instantie een licentie voor het product in 2016.

Licentie verkregen door CFTC

Het in New Jersey gevestigde bedrijf werd het eerste bedrijf dat een licentie kreeg om crypto-derivaten uit te voeren in 2016. Het platform heeft echter sinds de afgelopen 36 maanden geen enkele handel meer mogelijk gemaakt. US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) opgemerkt,

„De Commodity Futures Trading Commission heeft een Order of Reinstatement aan TeraExchange, LLC uitgevaardigd waarmee de registratiestatus als een Swap Execution Facility (SEF) wordt hersteld. Het order, dat vandaag van kracht is, is uitgevaardigd in overeenstemming met artikel 5 van de Commodity Exchange Act en de CFTC-voorschriften 37.3(b) en 37.3(d)“.

Het bedrijf introduceerde de eerste Bitcoin-swapovereenkomst in 2015. Het was het allereerste wettelijke kader dat twee partijen in staat stelde om hun risico op cryptocurrency’s af te dekken op basis van standaardvoorwaarden.

Mislukkingen van een deel van TeraExchnage

De toezichthouder riep TeraExchange op omdat het geen verbod had ingesteld op het wassen van de handel en het vooraf regelen van de handel op het platform. Zij stelde ook een vordering in tegen de onderneming en zei dat Tera de transacties bevorderde om aan te geven dat er daadwerkelijk handelsbelangen in haar Bitcoin Trader-swapproduct bestaan. In werkelijkheid voerde het platform alleen niet-concurrerende verkopen uit voor het testen van hun systemen. Het bedrijf betaalde uiteindelijk de kosten zonder boetes te betalen.

SEF’s zijn handelsentiteiten die werken onder de regelgeving van de CFTC om OTC-producten zoals kredietswaps en OTC-rente te clearen. Deze nieuwe faciliteit is opgesteld als onderdeel van de Dodd-Frank Act en de Consumer Protection Act van 2010, die NDF’s beschouwden als financiële instrumenten die verplichte clearing vereisten. Dit zorgde voor een betere pre-trade en post-trade transparantie in de swapmarkten.

De Amerikaanse waakhond had verschillende SEF’s (Swap Execution Facilities) uitgegeven om startende ondernemingen te blokkeren. Het is echter niet alleen de crypto-ruimte waar deze faciliteiten niet zijn opgestegen. Slechts een klein aantal grote spelers werkt momenteel in deze markt, waaronder Bloomberg, ICE, CME Group en anderen.